Taxatie van Sieraden

Taxatie bij Goldberg Juweliers

Door onze jarenlange ervaring en verkregen kennis op het gebied van juwelen, kunnen wij u naast advies bij uw aankoop, tevens adviseren bij het taxeren van door u meegebrachte kostbaarheden. Onze deskundige medewerkers kunnen ter plekke vrijblijvend uw sieraden taxeren op kwaliteit en een waardeoordeel bepalen. Behalve voor een vrijblijvende taxatie kunt u bij ons ook terecht voor het opstellen van een officieel taxatierapport ten behoeve van uw verzekering. Voor een vrijblijvende taxatie hoeft u in principe geen afspraak te maken. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wat bedoelt u met "vrijblijvende taxatie"? 
Daarmee bedoelen wij een kosteloze, globale taxatie waarbij wij kijken naar de waarde van de door u getoonde sieraden voor eventuele verkoop (aan ons). Dit is dus minder zorgvuldig/nauwkeurig dan een officiële taxatie voor de verzekering (met taxatierapport). 

Ik wil een taxatierapport laten maken, moet ik daarvoor een afspraak maken? In principe niet, u kunt tijdens openingstijden een bezoek brengen aan onze winkel. Neem wel de sieraden mee die u wilt laten taxeren, deze kunt u dan weer ophalen als het taxatierapport klaar is.  

Ik wil bij u een taxatierapport laten maken, moet ik daarvoor de sieraden meenemen? Ja, wij taxeren alleen sieraden die wij fysiek in onze winkel hebben kunnen toetsen, testen en fotograferen. Een taxatierapport aan de hand van bijvoorbeeld een foto of rekening is dus nooit mogelijk!

Wat zijn de kosten van een taxatierapport? Normaliter rekenen wij 1,5% van de getaxeerde waarde, met een minimum van €35,-. U krijgt vooraf een vrijblijvende indicatie van de geschatte taxatiewaarde, zodat u niet onverwachts geconfronteerd wordt met hoge kosten. Wij geven een realistische taxatiewaarde. 

Hoe lang duurt het maken van een taxatierapport? Dat hangt af van het te taxeren goed. De meeste kleine taxaties zijn over het algemeen binnen 1 of 2 weken klaar. Wanneer er vele tientallen sieraden getaxeerd moeten worden duurt dit vaak langer. Hier zal per geval vooraf een schatting van gemaakt worden zodat u niet voor verassingen staat.  

OVER DE TAXATIEWAARDE

Wat betekent de waarde op een taxatierapport? De waarde op een taxatierapport is meestal gebaseerd op de nieuwprijs/vervangingswaarde van een sieraad. Is het sieraad bijvoorbeeld gestolen, wat kost vervanging dan? Dat is voor  een verzekeringsmaatschappij belangrijk om te weten. Vaak wordt bij bepaling van de waarde voor een taxatierapport uitgegaan van adviesprijzen of prijzen bij een juwelier op een dure locatie.

Ik heb een sieraad met taxatierapport en wil het verkopen, wat krijg ik ervoor? Dat hangt natuurlijk af van de kwaliteit, populariteit en verwachte verkoopwaarde van het sieraad. Omdat de  prijs op het taxatierapport zo hoog ligt, krijgt u over het algemeen slechts een klein gedeelte van de taxatiewaarde terug. Klik hier voor meer informatie over prijsopbouw en verschillen tussen taxatie en verkoopwaarde.

Mijn juwelier koopt zelf niet in van particulieren, maar zegt dat ik mijn getaxeerde sieraad minimaal voor bedrag "X" zou moeten verkopen. Dat is voor betreffende juwelier dan gemakkelijk praten. De waarde van een sieraad is net als met de meeste andere goederen gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Wij adviseren daarom altijd om verschillende geïnteresseerden/ inkopers te benaderen en de prijzen te vergelijken. Maak dan zo geïnformeerd mogelijk een keuze die goed voelt.

Waarom taxeren veel juweliers sieraden, maar kopen ze die niet in van particulieren? Daar zijn verschillende redenen voor. Aan de ene kant brengt de inkoop van particulieren extra werk en risico's met zich mee. Zo bestaat er het risico op het inkopen van iets wat achteraf nep of gestolen blijkt te zijn. Ook wordt van inkopers verwacht dat ze voldoende contant geld op voorraad hebben en moet er een nauwkeurige en uitgebreide administratie bijgehouden worden die voldoet aan de wettelijke eisen. Dat zijn geen kleine dingen en een hoop juweliers maken daarom de afweging dit niet te doen.
Maar er is nog een belangrijke reden waarom veel juweliers niet (zonder dat er iets voor wordt terug gekocht) van particulieren inkopen. En dat is omdat anders de hoge marges die zij hanteren op de verkoop van sieraden voor klanten duidelijk worden. De meeste juweliers hebben die hoge marges nodig om te compenseren voor het relatief lage aantal verkopen in vergelijking met andere branches en de hoge (veiligheids-) kosten. Hoewel er in de meeste gevallen dus geen sprake is van oplichting, bestaat bij veel juweliers toch (wellicht terecht) de angst dat wetenschap van de hoge marges zal lijden tot  onbegrip bij klanten.