• Persoonlijk contact
 • Verzenden of Ophalen in onze fysieke winkel
 • Maatwerk in creaties en reparaties

9.5Out of 228 Reviews

Wij maken gebruik van cookies. Indien u verder gaat op onze website, gaat u daarmee akkoord.

Wij maken gebruik van cookies. Indien u verder gaat op onze website, gaat u daarmee akkoord.

Aike - 05 / Apr / 2018

Taxatiewaarde bij verkoop? Waarom zoveel lager?

Wanneer mensen sieraden eventueel willen verkopen en een globale taxatie laten uitvoeren, schrikken ze soms van het grote verschil tussen de verkoopwaarde en de taxatiewaarde voor de verzekering. Hoe zit dat?

Taxatiewaarde bij verkoop? Waarom zoveel lager?
Blog

Veel mensen hebben nog wel ergens in huis gouden sieraden liggen die niet meer gedragen worden en eventueel verkocht kunnen worden. De sieraden, vaak bij een juwelier op een A1 locatie gekocht en voorzien van een officieel taxatierapport, worden dan bij ons als inkoper van tweedehands sieraden aangeboden. Niet zelden zijn mensen dan teleurgesteld in het bod dat ze krijgen. Hoe kan er zo'n groot verschil zitten tussen de hoge winkelverkoopprijs of verzekerde waarde en de veel lagere inkoopwaarde?

Waarom krijg ik maar zo’n klein bedrag voor mijn duur gekochte sieraden?

1-Het verschil tussen winkelverkoopprijs/taxatiewaarde en inkoopprijs

Er zijn een aantal redenen voor het grote verschil tussen de winkelverkoopprijs en het bedrag dat u bij verkoop krijgt voor uw sieraden. Ten eerste zijn gouden, platina en zilveren sieraden luxe producten; we hebben niet elke dag nieuwe sieraden nodig. Een gemiddelde juwelier verkoopt sieraden dus een stuk minder vaak dan een supermarkt melk verkoopt.
Dit maakt het voor de juwelier noodzakelijk om een grotere marge per verkocht sieraad te hanteren dan een supermarkt  per verkocht pak melk. Beveiliging, salarissen, huur van het winkelpand, elektriciteit en belasting moeten immers allemaal betaald worden.
Het is om die reden dat de meeste juweliers, zeker de juweliers op A-locaties in de grote steden, geen sieraden van particulieren inkopen (tenzij de klant het oude sieraad inruilt op een nieuw exemplaar). De grote marge zou dan immers voor de klant duidelijk worden en dit zou de klant kunnen choqueren.

Hetzelfde geldt in de praktijk ook voor sieraden met een taxatierapport. Sieraden worden over het algemeen immers getaxeerd op de hoge verkoopwaarde/vervangingswaarde bij een (duurdere) juwelier.

2-Het verschil tussen inkoopprijs nieuwe sieraden en tweedehands sieraden

De juweliers die wel inkopen van particulieren, zullen vrijwel altijd minder bieden voor sieraden van een particulier dan de inkoopprijs van de sieraden nieuw. Dit is natuurlijk niet onlogisch, want waarom zou je hetzelfde betalen voor iets tweedehands, als je voor hetzelfde bedrag iets gloednieuws kan hebben.
Om die reden zit er een aanzienlijk verschil tussen de  inkoopprijs van nieuwe sieraden en de inkoopprijs van tweedehands sieraden. Dit maakt dat wanneer een particulier een gedragen sieraad aan een juwelier wil verkopen, het verschil tussen de prijs die voor het sieraad betaald is bij de juwelier en het bedrag dat de klant ervoor terugkrijgt nog groter wordt.

3 -Van taxatiewaarde tot inkoopwaarde tweedehands opgeteld

Het verschil tussen; winkelverkoopprijs en inkoopprijs nieuw, tussen inkoopprijs nieuw en inkoopprijs tweedehands, bij elkaar opgeteld geven hopelijk een antwoord op de vraag waarom er zoon groot verschil zit tussen wat u betaald heeft voor sieraden en wat u ervoor terugkrijgt bij verkoop. 
Zit er bij alle sieraden zo’n groot verschil tussen de aankoopprijs en het bedrag dat ik ervoor krijg bij verkoop?Het korte antwoord op die vraag is: nee, en om beter antwoord te kunnen geven op de vraag waar de verschillen dan in zitten, is het belangrijk om te kijken naar hoe de prijs van een sieraad voornamelijk is opgebouwd.

4-De prijs van een sieraad beter uitgelegd

Vraag en aanbod geven over het algemeen antwoord op de vraag wat de prijs van iets bepaald, maar een iets gedetailleerder antwoord is hier op zijn plaats. Zonder er al te ingewikkelde economische modellen op los te laten, is de prijs die men betaalt voor een sieraad voornamelijk afhankelijk van de volgende factoren;
Het materiaal (Is het bijvoorbeeld ring gemaakt met duurdere materialen zoals goud en grote zuivere diamanten, of is het een verzilverde ring met stukjes glas?)
De vormgeving en afwerking (Is het een uniek ontworpen en prachtig met de hand afgewerkt sieraad, of juist een heel standaard geproduceerd en amper afgewerkt sieraad gemaakt in een fabriek)
Het merk (Is het een merk dat staat voor hoge kwaliteit en exclusiviteit, zoals bijvoorbeeld Rolex of Chopard, of een meer generiek modemerk zoals Michael Kors of Tommy Hilfiger)
De verkoop locatie (Wordt het sieraad gekocht bij een wereldberoemde juwelier op een A-1 locatie in Parijs, dan is de prijs meestal hoger dan wanneer het gekocht wordt bij een kleine familie juwelier net buiten het centrum van een gemiddelde stad)

Dure sieraden van topmerkenEen sieraad van het beste materiaal, met een uniek ontwerp, de beste afwerking en van een wereldberoemd en uiterst exclusief merk dat u koopt bij een wereldberoemde juwelier in het centrum van een metropool, zal als vanzelfsprekend ook een enorm duur sieraad zijn.

 

5-Wat van waarde is voor een juwelier die inkoopt van particulieren of voor een pandjeshuis? 

Zekerheid! Zowel een juwelier in tweedehands goederen als een pandjeshuis wil het liefst goederen inkopen /in bewaring leggen die waardevast zijn.

Voor een pandjeshuis geld dit nog iets meer dan voor een juwelier aangezien het voor een pandjeshuis belangrijk is dat het beleende “goed” aan het einde van de beleen termijn nog minimaal dezelfde waarde heeft als toen het in onderpand gebracht werd.

Daarbij komt dat het achtergelaten “goed” ook courant moet zijn; het moet gemakkelijk/snel kunnen worden doorverkocht. Want tot het moment dat het “goed” doorverkocht wordt, hebben zij een verliespost, vanwege de niet terugbetaalde lening of het bedrag dat betaald is voor de sieraden.

Dus hoe sneller een “goed” doorverkocht kan worden, hoe beter het is voor zowel juwelier als pandjeshuis.

Dit is éen van de redenen dat bij pandjeshuizen gouden sieraden vaak voorkeur hebben boven elektronica zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons. In 2016 is daarom zelfs de Amsterdamse Gemeentelijke Stadsbank van Lening gestopt met beleningen op basis van elektronica en gebruiksvoorwerpen.

Een nieuwe mobiele telefoon kan bijvoorbeeld veel waard zijn op moment van verpanden, maar door de ontwikkelingen in techniek, kan na enkele maanden de waarde van de telefoon al flink gekelderd zijn.

Goud heeft door de eeuwen bewezen relatief stabiel te zijn in koopkracht. De goudprijs kent zeker fluctuaties, iets waar pandjeshuizen ook rekening mee houden, maar goud is over het algemeen zeer waardevast.

6-Minimaal verschil tussen koop en verkoopwaarde: eenvoudige sieraden van hoog gehalte, zoals Thais of Indiaas goud

Voor een 14k (58,5%) gouden design ring van 3 gram, kan in een luxe winkel in Nederland wellicht €800,- betaald zijn, maar bij het bepalen van een inkoopwaarde wordt er gekeken naar wat de ring op zou leveren bij zeer snelle verkoop. Er zal dan eerder worden gekeken naar de hoeveelheid puur goud in de ring en heel misschien een klein percentage voor het ontwerp.

Wat uiteindelijk geleend zou kunnen worden kan zo laag zijn als €50,- met een inkoopprijs niet veel hoger dan dat. Een groot gedeelte van de prijs van €800,- die voor het sieraad betaald is, werd bepaald door de vorm en afwerking en de verkoop locatie. Het materiaal vormt Slechts een klein gedeelte van de waarde van de ring.

Dit maakt een kleine design ring een stuk minder courant dan eenvoudige sieraden met een hoog goud gehalte 18k (75%) of hoger. Denk aan Marokkaans goud (meestal 18k en met een ietwat rode gloed), Turks goud, (zoals muntjes en slavenarmbanden van 20-22k) , Indiaas goud (22k), Thais goud (22k) etc.

In veel landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië worden vooral dit soort sieraden verkocht. Het gaat vaak om eenvoudige, matig afgewerkte sieraden, waarbij de waarde van het sieraad voornamelijk vertegenwoordigd wordt door het goud dat er in zit.

De marges tussen inkoop en verkoop van dit soort sieraden is ook relatief klein, aangezien er een stabielere behoefte bestaat aan dit type sieraden. Deze sieraden worden ook eerder gekocht als een vorm van belegging. En daar zijn deze sieraden dan ook veel geschikter voor dan moderne westerse sieraden.

Een 22k gouden Thaise ketting van 30 gram kan €1100,- nieuw gekost hebben, maar zou ook voor minimaal €800,- beleend kunnen worden. Het verschil tussen aankoop bedrag en maximaal leenbedrag is dus meestal veel kleiner bij eenvoudige gouden sieraden met een hoog goud gehalte. Deze sieraden zijn simpelweg couranter en over het algemeen meer waardevast. Sieraden met een hoog goud gehalte

Maar wat natuurlijk altijd belangrijk is, is dat u uzelf goed informeert over wat redelijke prijzen zijn. Want als u onredelijk veel betaald, is de teleurstelling bij verkoop onnodig groot, ongeacht het type sieraad wat u gekocht heeft.

(Dit artikel is een bewerking van een artikel van de website pandhuispand.nl)

 

 

 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Artikel Goldberg Juweliers in Eindhoven Business
  23 / Jan / 2020

  Aike - 05 / Apr / 2018

  Artikel Goldberg Juweliers in Eindhoven Business

 • Einde Trollbeads Dealerschap 2020; terugblik op mooie jaren en verloren vertrouwen
  18 / Dec / 2019

  Aike - 05 / Apr / 2018

  Einde Trollbeads Dealerschap 2020; terugblik op mooie jaren en verloren vertrouwen

 • Architectuur en sieraden ontwerpen komen samen in onze etalage
  15 / Mar / 2019

  Aike - 05 / Apr / 2018

  Architectuur en sieraden ontwerpen komen samen in onze etalage

 • Goldberg Juwelier in steenrijk straatarm te zien
  03 / Oct / 2018

  Aike - 05 / Apr / 2018

  Goldberg Juwelier in steenrijk straatarm te zien

 • Taxatiewaarde bij verkoop? Waarom zoveel lager?
  05 / Apr / 2018

  Aike - 05 / Apr / 2018

  Taxatiewaarde bij verkoop? Waarom zoveel lager?

 • Online museum?
  10 / Oct / 2017

  Aike - 05 / Apr / 2018

  Online museum?

 • Onze nieuwe webshop
  10 / Mar / 2016

  Aike - 05 / Apr / 2018

  Onze nieuwe webshop

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Juweliers Goldberg 4,9 / 5 - 60 Reviews @ Google Reviews