• Persoonlijk contact
 • Verzenden of Ophalen in onze fysieke winkel
 • Maatwerk in creaties en reparaties

9.5Out of 228 Reviews

Wij maken gebruik van cookies. Indien u verder gaat op onze website, gaat u daarmee akkoord.

Wij maken gebruik van cookies. Indien u verder gaat op onze website, gaat u daarmee akkoord.


Ring op maat

Behalve alle andere reparaties die we dagelijks uitvoeren, maken we uiteraard ook een ring op maat. Omdat enorm veel factoren een rol spelen bij het op maat maken van ringen, willen we voordat we een reparatie toezeggen altijd eerst de ring zien en beoordelen in ons atelier. Alle informatie hieronder is vooral bedoeld om u globaal inzicht te geven in hoe het op maat maken van ringen in grote lijnen gaat. De prijzen van een ring op maat zijn slechts indicatief en aan verandering onderhevig.

Ringen groter maken of kleiner maken

Er zijn verschillende manieren om een ring en andere sieraden passend te maken. Tijdelijke oplossingen zijn bijvoorbeeld een stukje tape of een andere flexibele "ringverkleiner" om een ring wikkelen zodat deze strakker zit, maar voor een duurzame maatverandering is men aangewezen op een (juwelier met) goudsmid. Van oudsher zijn er 2 gangbare manieren om een ring groter of kleiner te maken. Stuiken en oprekken of door de onderkant van de ring een stukje in te korten of te verlengen met zaag- en soldeerwerk.

Ringen stuiken of oprekken

Bij het oprekken of stuiken van een ring, wordt de ring vooraf verhit/uitgegloeid om het materiaal iets "zachter te maken", daarna wordt de ring opgerekt om groter te maken, of in een vernauwing geperst om iets kleiner te maken. Door de druk en spanning die op de ring komen te staan is deze methode alléen geschikt voor volledig gladde ronde/bolle (trouw-)ringen zonder stenen, uitsparing of andere potentieel zwakke plekken en voor kleine maatverschillen.

Ringen stuiken of oprekken

Bij het stuiken van rechte modellen trouwring verandert de vorm zichtbaar. De rechte hoeken worden immers in een vernauwing/matrijs geperst en ronden iets af. Een zeer brede stevige ring, kan meestal iets meer opgerekt worden dan een dunne ring omdat er meer materiaal is. Of en hoe ver een ring opgerekt kan worden ligt dus aan de ring en moet dan ook altijd door de goudsmid in het atelier worden beoordeeld.

Voordelen van oprekken & stuiken:

 • Relatief snel
 • Ring blijft uit een stuk (geen zagen of solderen nodig)

Nadelen van oprekken & stuiken:

 • Alléen geschikt voor eenvoudige trouwringen zonder stenen of andere zwakke plekken
 • Kans op verandering van profiel
 • Slechts voor beperkte maatverschillen

Ringmaat aanpassen met zaag en soldeerwerk

De meest voorkomende en meest toepasbare manier om een ring duurzaam groter of kleiner te maken, is door de lengte van de band van de ring te verlengen of verkorten met zaag en soldeerwerk. Moet een ring kleiner gemaakt worden, dan wordt er met 2 zaagsneden, meestal onderaan de ring waar het weinig opvalt, een stukje tussenuit gehaald. De 2 uiteinden van de band worden dan naar elkaar toe gebogen en gesoldeerd.

de stappen van een ring verkleinen

Afhankelijk van de lengte van het stukje goud of zilver dat verwijderd wordt, ontstaat er zo een soort Ei vorm. De "Ei-vorm" zal dan weer rond gehamerd moeten worden indien mogelijk. Bij het vergroten van een ring, wordt er geen stukje goud uitgehaald, maar juist een stukje toegevoegd en zijn er minimaal 2 solderingen nodig. (aan beide zijden van het toegevoegde stuk goud). Net als bij verkleinen wordt de ring naderhand rondgeklopt en afgewerkt voor zover mogelijk. 

Helaas werkt deze methode niet bij alle ringen even goed. Bij aanwezigheid van een kwetsbaar ornament of kwetsbare steen aan de bovenkant van de ring, kan dit rondmaken vaak niet en blijft de ring eivorming. Helemaal problematisch wordt het bij de pavé en micro pavé zettingen. Wanneer diamanten of andere edelstenen in rij gezet zijn en zetpoten delen zoals op de foto hieronder, dan heeft het veranderen van de maat vaak een direct effect op de zettingen.

stenen valllen uit ring door verandering van maat

Het veranderen van de hoek kan er voor zorgen dat de stenen los komen te zitten of (na enige tijd) zelfs helemaal uit uit de zettingen vallen. Dit geldt in feite voor al het zetwerk waarbij stenen dicht op elkaar zitten en zetpootjes delen. Ringen met dergelijk pavé of micro pavé zetwerk, maken wij daarom niet op maat!

Voordelen van zagen & solderen:

 • Meer ringen kunnen op maat gemaakt worden
 • Ook geschikt voor veel ringen met edelstenen en ornamenten
 • Groter maatverschil mogelijk
 • Minder kans op vervorming zoals bij persen

Nadelen van oprekken & stuiken:

 • Meer werk om op maat te maken
 • Nog steeds niet voor alle ringen geschikt

Ringen die wij niet op maat te maken

 • Ringen met pavé of micro pavé zettingen. Als edelstenen dicht op elkaar gezet zijn en zetpoten delen, heeft maatverandering snel permanent negatieve gevolgen voor de zekerheid van het zetwerk. Vaak met (na verloop van tijd) het verlies van stenen tot gevolg.
 • Ringen met rail zetting. Op vergelijkbare redenen als bij pavé zettingen.
 • Wanneer er tin soldeer op de ring zit. Solderen met tin lijkt een handige doe-het-zelf methode om sieraden te repareren, maar het maakt écht solderen daarna zeer lastig omdat bij verdere verhitting de oude tin soldering het goud aantast.
 • (Deels) holle ringen. Maatverandering verzwakt de constructie van holle ringen. Grote kans op scheuren bij het buigen. Veel soldeer vloeit in holtes en is vaak gewoon niet (mooi) te solderen.

Andere mogelijke complicaties bij het op maat maken van ringen

 • Specifieke kleur legering. Kleine kleurverschillen zijn vaak zichtbaar als de kleur van een bepaalde legering net afwijkt van de kleur van het soldeer. (vaak bij specifieke tinten roodgoud).
 • Afwijkende goudgehaltes. Bij sommige minder gangbare goudgehaltes kan een meer gangbaar gehalte soldeer gebruikt worden (bijvoorbeeld 18k/.750 soldeer voor een ring van Portugees goud met een gehalte van 19.2k/0.800. (Voor sommige puristen kan dat een punt zijn.)
 • aanwezigheid van een coating. Een zilveren ring die verguld is, of een gouden ring met rhodium laag: bij het op maat maken gaat (een deel van) de coating verloren.
 • gecombineerde materialen. Elk materiaal, en zelfs elke legering heeft een ander smeltpunt of reageert anders. Platina smelt boven de 1700 graden Celsius, goud smelt al net onder de 1100 graden en zilver onder de 1000 graden. Als sieraden zijn samengesteld uit verschillende materialen, brengt dit vaak specifieke uitdagingen met zich mee
 • Samengestelde Ringen (zoals 3-in-1 ringen). Sommige ringen bestaan uit meerdere ringen die op vernuftige manieren zijn samengevoegd tot 1 ring. Bijvoorbeeld 3 losse ringen die met elkaar verweven zijn en vrij kunnen bewegen. Dit kan al problemen geven bij het bepalen van een exacte maat en vereist soms een precisie die in alle redelijkheid niet bereikt kan worden.
 • Aanwezigheid van dierbare gravure of stempels. Wanneer een ring groter of kleiner gemaakt wordt, kan een aanwezige gravure, keurteken of meesterteken aan de binnen- of buitenkant van de ring, bijvoorbeeld door het vloeien van soldeer, onleesbaar worden.
 • Aanwezigheid van een doorlopend patroon op de ring. Wanneer er een doorlopend patroon, zoals een golfje op de ring aanwezig is, zal door het plaatsen of verwijderen van een stukje goud, het patroon doorbroken worden en niet meer doorlopen.

Prijzen zijn slechts indicatief en aan verandering onderhevig.

Type reparatieBasisprijs toeslag per maattoeslag hoger goudgehalte
Dunne gouden ring vergroten (14k goud)

vanaf €35,- incl.1e halve maat NL/dia. (bijv. 17 naar 17,5)

vanaf €7,50 per halve maat extra  

prijs + ca. 30% bij 18k goud
Brede gouden ring vergroten (14k goud)vanaf €50,- incl.1e halve maat NL/dia. (bijv. 17 naar 17,5)vanaf €10,- per halve maat extra prijs + ca. 30% bij 18k goud

gouden ring verkleinen

vanaf €20,- meestal n.v.t. meestal n.v.t.
zilveren ring vergroten of verkleinen.vanaf €20,- meestal n.v.t. meestal n.v.t.
Overige opties & exacte offerte Informeer in de winkel! --

Hieronder enkele voorbeelden van alliance ringen die wél op maat gemaakt kunnen worden (linksboven met chaton klauw-zettingen, en linksonder met gladde zetting.)

En voorbeelden van alliance ringen die niet op maat gemaakt kunnen worden
(rechtsboven micro pavé zettingen en rechtsonder een ring met rail zetting).
Alliance ringen op maat of niet 

Contacteer ons voor meer informatie

Wilt u graag meer weten over een vintage ring die perfect past? Of heeft u een ketting die u op maat wilt laten verstellen? Wij staan klaar met advies over een ring op maat en nog zoveel meer. Aarzel niet langer en laat uw gegevens achter via het online contactformulier. Wij komen zo snel mogelijk bij u terug met een antwoord op al uw vragen.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

Juweliers Goldberg 4,9 / 5 - 60 Reviews @ Google Reviews