Garantie & Certificaten

Garanties en certificaten

GARANTIE

Geven jullie garantie op horloges? Ja, Tenzij anders afgesproken geven wij 3 maanden garantie op het uurwerk van horloges bij normaal gebruik.

Geven jullie garantie op (nieuwe) sieraden? Ja, afhankelijk van (de omstandigheden rondom) het mankement/de schade. Op de verkoop van sieraden in Nederland is consumentenwetgeving van toepassing. Zo hoeft u als consument dus niet op te draaien voor mankementen die het directe gevolg zijn van fabricagefouten. Op schade als gevolg van onjuist gebruik zit uiteraard geen garantie.

Ik heb enige tijd terug een (vintage) sieraad bij u gekocht en er is iets kapot, wat nu? Kom langs met het sieraad of stuur foto’s van de schade zodat wij een inschatting kunnen maken van de mogelijkheden en kosten om het te repareren.

Waarom repareren jullie (dit) niet gratis? Vintage sieraden die wij verkopen worden opgeknapt, schoongemaakt en zo goed mogelijk gecontroleerd op eventuele mankementen, maar goud en zilver zijn relatief zachte metalen en blijven gevoelig voor slijtage. Een dun, vintage gouden ringetje of setje oorbellen uit de jaren ’50, zal bijvoorbeeld kwetsbaarder zijn dan soortgelijke stalen sieraden. Na verloop  van tijd kan daar iets aan kapot gaan. Soms na vele jaren, maar een keer ongelukkig stoten of ergens achter blijven haken kan een sieraad al vroegtijdig beschadigen. Daar kunnen we geen garantie op geven. Net als wanneer u een diepe kras krijgt op een auto die u recent gekocht heeft, ook al heeft u nog zo rustig gereden, dan zal de garage de kras er meestal niet gratis uithalen. Reparaties uitvoeren kost geld, en wij brengen liever gemaakte kosten in rekening, dan dat wij deze doorberekenen in een hogere verkoopprijs. Want nu kunnen wij onze vintage sieraden aanbieden voor deze leuke, toegankelijke prijzen. 

Houden jullie er met reparaties rekening mee dat een sieraad bij jullie gekocht is? Jazeker, wij zullen in dat geval eventuele reparaties zo goedkoop mogelijk voor u uitvoeren zonder concessies de doen aan kwaliteit. Sommige kleinigheden kunnen dan soms zelfs kosteloos gerepareerd worden.

Geven jullie garantie op zetwerk of stenen? Nee, op zetwerk kunnen wij nooit garantie geven. Waarom niet? Omdat een zetting nog zo goed kan zijn, één ongelukkig tikje kan genoeg zijn om een steen te verliezen. Om discussies te voorkomen en onze prijzen laag te houden kiezen wij er (net als veel andere juweliers) voor om  geen garantie te geven op zetwerk of stenen.

Waarom krijg ik bij juwelier “X” wel garantie op zetwerk? Omdat sommige juweliers het eventuele verlies van een gekochte steen doorberekenen in een hogere verkoopprijs. U betaalt bij aankoop dan extra, voor het geval dat u in de toekomst de steen verliest en deze bij de juwelier laat vervangen. Wij doen dit niet en hanteren gewoon lagere  gemiddelde prijzen om vervelende discussies te voorkomen

Kunt u zettingen controleren? Ja, uiteraard kunt u uw zetwerk door ons laten controleren. Dit is meestal zelfs kosteloos. Hier kunnen alleen geen rechten aan ontleend worden, om dezelfde redenen als wij geen garantie op zetwerk kunnen geven.

 

CERTIFICATEN

Regelmatig krijgen wij vragen over certificaten van diamanten of sieraden met diamant.

Wat houdt zo’n certificaat eigenlijk in? In de praktijk zou je tussen twee soorten certificaat onderscheid kunnen maken.

  • 1: Certificaat van de juwelier/fabrikant bij aankoop
    Aan de ene kant heb je certificaten die gemaakt worden door de verkoper van een sieraad of horloge. U koopt bijvoorbeeld een ring met een diamant en daar  zit een certificaat bij dat de juwelier heeft geschreven. Op het certificaat staat dan een beschrijving van het sieraad en de kwaliteit van de diamant en eventueel de aankoopprijs.
  • 2:Certificaten van gespecialiseerde 3de partij
    Aan de andere kant heb je certificaten die gemaakt worden door een 3de partij, welke zeer precies de kwaliteit (van een sieraad) kan beoordelen. Een soort taxatierapport zonder een concrete waarde. Over het algemeen gebeurt dit vooral bij dure edelstenen zoals diamanten. Wereldwijd zijn er maar een aantal bedrijven gespecialiseerd in het maken van certificaten voor Diamant. Bekende namen zijn IGI, GIA en de HRD (Hoge Raad voor Diamant).

Wat is de waarde van een certificaat? Over het algemeen geldt in de handel, dat hoe groter en bekender de naam van degene die het certificaat maakt, des te waardevoller het certificaat is. Daarnaast wordt er vrijwel altijd meer waarde gehecht aan een certificaat van een gespecialiseerde 3de partij zoals IGI, GIA of de HRD, dan aan het certificaat van een verkopende juwelier. Of die juwelier nu klein en onbekend is, of een bekende naam heeft.

Wat kost het maken van een certificaat? Een door de juwelier geschreven certificaat krijgt u vaak kosteloos bij aankoop van een sieraad (met diamant). Een certificaat van de IGI, GIA of HRD wordt meestal slechts geleverd bij grotere en duurdere diamanten. Dit omdat het laten maken van een certificaat door IGI, GIA of de HRD enkele tientallen, tot soms enkele honderden euro’s kost (afhankelijk van de grootte van de diamanten, hoeveelheid, etc.)