• Persoonlijk contact
 • Verzenden of Ophalen in onze fysieke winkel
 • Maatwerk in creaties en reparaties

9.5Out of 164 Reviews

ANNOUNCEMENT BAR

Aike - 24 / Apr / 2020

Corona; veiligheid vs vrijheid?

Het zijn interessante, maar ook verontrustende tijden. Wie had kunnen denken dat heel Nederland om de paar weken voor de televisie zit te wachten om te horen "wat we weer mogen" de eerstvolgende weken. Vrijheden die we als vanzelfsprekend zagen zijn ons plots afgenomen. Voor ons eigen welzijn en het welzijn van een kwetsbare groep. Omdat gegevens beperkt zijn en doelstellingen van onze regering niet transparant roept het wel belangrijke vragen op...

Corona; veiligheid vs vrijheid?
Blog

Wellicht dat velen een opiniërend artikel over de "Corona-maatregelen" niet zouden verwachten op het blog van een juweliersbedrijf, maar ik denk dat iedereen wel in zijn hoofd vragen heeft over hoe nu verder.

"We vechten tegen/ voeren oorlog met een onzichtbare vijand". Menig staatshoofd, waaronder het onze gebruikt al enige tijd sterke taal om enorm ingrijpende en vrijheidsbeperkende maatregelen te treffen. Zo moeten horecabedrijven, sportscholen, fysiotherapie praktijken, kapsalons en vele andere bedrijven  verplicht dicht, geldt er in feite een samenscholingsverbod, dreigt de overheid de bewegingen van individuele burgers te volgen, wordt het gebruik van contant geld moeilijker gemaakt, wordt het openbaar vervoer minder toegankelijk, en ga zo maar verder. Inmiddels wordt ons verteld dat we moeten wennen aan de nieuwe "anderhalve-meter-economie". 

Waarom de Covid-19 maatregelen?

De opgegeven reden is de recente uitbraak van COVID-19, in de media ook wel "het Corona virus" genoemd. De Intensive Care afdelingen van ziekenhuizen door het hele land lagen vol met personen die door een infectie met dit virus in levensgevaar kwamen. En de ziekenhuizen dreigden de eindeloze stroom niet aan te kunnen. Er werd al gepraat over "zwarte triage", over "een exponentieel toenemende hoeveelheid slachtoffers" en op het journaal werden beelden uit sociale media getoond van horror taferelen uit China en Italië. Niet in paniek raken, was bijna onmenselijk.

Was de druk op de zorg niet te voorkomen?

De belangrijkste reden dat de IC-capaciteit in Nederland niet op korte termijn kon worden uitgebreid, lag niet aan een tekort aan materiaal, maar aan een tekort aan personeel. Mede als gevolg van (niet in de media genoemde) jarenlange bezuinigingen op de zorg (en in belangrijke mate verplegend personeel), konden de ziekenhuizen de stroom aan Corona-patiënten amper aan.

Opmerkelijk genoeg blijkt daarnaast dat de overgrote meerderheid van de Corona-patiënten (65-90%) op de IC's (extreem) zwaarlijvig is, met vaak samengaand onderliggend lijden als hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hartproblemen. Ook roken lijkt vooralsnog een belangrijke risicofactor. De hypothese is dat een verlaagde weerstand grote gevolgen heeft bij eventuele virus infecties. Overgewicht, roken maar ook het genormaliseerd, grootschalig gebruik van antibiotica, zoals in sommige landen het geval is, lijken een negatief effect te hebben op die weerstand. Dit alles zijn, uitzonderingen daargelaten, allemaal risicofactoren die in de meeste gevallen met een "gezondere levensstijl" vrij zeker zijn te voorkomen. Maar met zoveel reclame en andere economische belangen(verstrengelingen) kun je haast niet van mensen verwachten dat ze weten wat nu nog echt gezond is. Is de truc nu veel olijfolie eten? 2 glazen wijn per dag? biologische roomboter? vette vis? een eitje per dag? Geen suiker? Geen Koolhydraten? Of toch geen dierlijke producten? Of net als die ene oma van 93 wel gewoon roken en doen wat je wil?

Was er niet bezuinigd op de zorg, en was er meer aandacht voor de impact van levensstijl op gezondheid, dan valt te betwijfelen of de alarmbellen hadden gerinkeld zoals nu het geval was. 

Is de "intelligente lockdown" nog noodzakelijk?

Dat is een belangrijke vraag. In België is er een strengere lockdown dan in Nederland, maar in cijfers gaat het daar niet beter dan hier. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Zweden, waar het ondanks het ontbreken van een lockdown, niet slechter gaat dan hier. Zonder lockdown blijkt het dus ook te kunnen. Sterker nog, men hoeft geen genie te zijn om te voorspellen dat er een stortvloed aan leed nog aan zit te komen als gevolg van de huidige lockdown. Reguliere zorg die uitgesteld wordt, verzorgingstehuizen die in deze crisis "overgeslagen worden", toenemende stress onder de bevolking, eenzaamheid, faillissementen en op het grotere toneel financieel wanbeleid waar wij burgers allemaal de dupe van worden. 

De echte kosten voor ons burgers van een Lockdown zijn veel hoger dan wordt besproken.

Zo moeten wij de kosten van de Lockdown nu lenen van de toekomst. De discussie in politiek en media gaat nu alleen over de hoogte van de rente. "Aangepaste rente, gunstig voor Zuidelijke Landen?" of "Rente gebaseerd op huidige tarieven die gunstig zijn voor Nederland en Duitsland?". Tegelijkertijd hoeven aandeelhouders niet te lenen. Door "junkbonds" op te kopen, geeft de ECB in feite aan hen geld! Dat is de onbesproken optie 3! Het idee dat de ECB hetzelfde wat ze voor aandeelhouders van rommel doet, ook doet voor lidstaten die kosten maken als gevolg van een crisis als deze. Maar deze optie zal waarschijnlijk weer niet publiek besproken worden. Dan laten politici zich weer bang maken door de tovenaars van de "hogere economische machten", met termen als "dan klapt het systeem", "krijgen we hyperinflatie", etc.

In de media zijn ze er als de kippen bij om te vertellen over de uitzonderlijke gevallen van gezonde mensen, zonder schijnbare onderliggende klachten die toch aan corona overleden. Het beeld van de onzichtbare vijand en de bijbehorende angst wordt daarmee vers gehouden.  Het draagvlak voor spionerende aps, meer en sneller/korter opgeleide politieagenten op straat om te handhaven, meer controle op transacties, openbaar vervoer en samenscholing blijft daardoor groot. Het is dus zeer de vraag of dat allemaal echt in ons belang is.

Draait het echt alleen om het voorkomen van Coronabesmettingen? Waarom worden jongeren die samen in het park zitten in de zon verwijderd door de politie, terwijl bejaarden of oudere alzheimerpatiënten in verzorgingstehuizen op grote schaal aan hun lot worden overgelaten? Waarbij soms bewoners met coronaklachten noodgedwongen aan dezelfde tafel eten als andere bewoners, zonder mondkapjes.

Onze samenhorigheid is prachtig, maar nu moeten we onze overheid aan de tand voelen!

Natuurlijk is de samenhorigheid van ons Nederlanders prachtig. We zagen mensen in nood en samen zorgden wij ervoor dat de druk op de jarenlang uitgeklede zorg zo klein mogelijk was, zonder dat het land volledig op slot hoefde. Maar het wordt inmiddels wel tijd om te kijken naar hoe we nu verder willen. Hoe de overheid tot deze beslissingen komt, wordt geheim gehouden! Iets dat zelfs betrokken wetenschappers schandalig vinden! De partij die autoriteit uitoefent is nu aan zet om te bewijzen wat de noodzaak is om zo door te gaan, onderbouwd met wetenschappelijke feiten, duidelijke doelstellingen en termijnen. 

Daar hebben wij als burgers recht op, maar dat recht moeten wij wel actief opeisen. Want anders krijgen we hooguit 9 stappen terug, van de 10 die we achteruit zijn gegaan wat betreft vrijheid. Zo ook nu; De overheid maakt nu inbreuk op onze (grond)wettelijke vrijheden, maar in plaats van een belofte die inbreuken tijdelijk te houden, zijn politici nu al bezig om zonder discussie die ingrijpende inbreuken op onze (grond)rechten permanent wettelijk maken. 

En elke vrijheid die we verliezen, wordt een bevoegdheid voor de partij met autoriteit, onze overheid. In een tijd van toenemende belangenverstrengeling, concentratie van kapitaal in invloedrijke internationale bedrijven en lobbies, is de vraag of die bevoegdheden wel in ons belang zullen worden uitgeoefend. De recente geschiedenis rondom belastingbeleid, ISDS verdragen, bailouts, en (het uitblijven van) strafvervolging van bankiers lijken het tegendeel te bewijzen.

Genoeg redenen om overheid aan de tand te voelen!

Politici zijn gewoon mensen, en mensen hebben de neiging om iets meer de belangen te dienen van mensen uit hun persoonlijke omgeving. Het is een publiek geheim dat politici op het hoogste niveau vaak nauw verweven zijn met de top van de grootste private bedrijven. In de Volkskrant noemden ze het mooi de baantjescarrousel. Voormalig minister van financiën Gerrit Zalm (VVD) die naar ABN-AMRO vertrok, Oud minister van binnenlandse zaken Guusje ter Horst (PvdA) die onder andere commissaris bij oliegigant Shell werd, Oud staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) die onder andere voorzitter van de brancheorganisatie voor de kalversector werd, Politici als Janine Hennis-Plasschaert (VVD), Wouter Bos (PvdA), Rita Verdonk (VVD/TON), Jolande Sap (Groenlinks) en Laetitia Griffith (VVD) die werkzaam zijn (geweest) bij het internationaal invloedrijke en niet zelden in opspraak geraakte KPMG. Of minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings, die later voor KLM ging werken. De meest invloedrijke politici zijn nauw verweven met de top van de private sector. Daar zijn ze bekend, hebben ze zoals normale mensen ook vrienden en kennissen. Is het dan niet heel normaal om te verlangen van politici dat ze maximaal aantonen dat hetgeen ze doen ook daadwerkelijk in ons belang is? En niet in eerste instantie of voor een onevenredig deel in belang van de mensen uit hun persoonlijke omgeving?

Moeten wij bijvoorbeeld geloven dat onze minister van Justitie alle maatregelen in ons belang neemt? Als diezelfde man die nu minister is, nog niet zo lang geleden als advocaat en partner van Allen & Overy namens ING 'aan tafel zat met het Openbaar Ministerie' om voor €775 miljoen te schikken in een van de grootste witwas schandalen uit de recente geschiedenis? Moet Cash geld bijvoorbeeld (grotendeels)verdwijnen om ons te beschermen tegen corona besmettingen? Of omdat mensen uit de sector waar onze minister waarschijnlijk persoonlijk bekend is dat graag willen
Alleen al de schijn van belangenverstrengeling maakt het nog belangrijker dat politici open kaart spelen en aan ons verantwoording afleggen. Hoe groot is de kans dat eens in de zoveel weken naar een scherm staren en hopen weer iets meer te mogen op lange termijn voordeel voor ons oplevert? Het is goed om op mensen te vertrouwen, maar is mensen met autoriteit automatisch meer vertrouwen dan anderen niet irrationeel? Moeten we hen niet juist meer verantwoording af laten leggen? Hun handelen heeft immers invloed op ons allemaal!

Tot Slot

Zeker met de groeiende twijfels over de noodzaak van een Lockdown, moeten we zo snel mogelijk het idee loslaten dat we beter af zijn in (gedeeltelijk) gevangenschap. Risico's zijn deel van het leven en concessies aan vrijheid om die risico's te verkleinen moeten aan de strengste maatschappelijke discussie en toetsing onderworpen worden. In een dierentuin leven veel dieren waarschijnlijk langer en "veiliger" dan in het wild, maar is vrijheid niet de aard van het beestje? 

Ik hoop dat dit stukje tekst voer is tot nadenken. Uiteraard sta ik open voor andere inzichten. Laten we vooral blijven praten en hoop houden.

Veel liefs en Sterkte iedereen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Corona; veiligheid vs vrijheid?
  24 / Apr / 2020

  Aike - 24 / Apr / 2020

  Corona; veiligheid vs vrijheid?

 • Goldberg Juweliers bezoeken tijdens COVID-19/ "Corona" maatregelen
  31 / Mar / 2020

  Aike - 24 / Apr / 2020

  Goldberg Juweliers bezoeken tijdens COVID-19/ "Corona" maatregelen

 • Goldberg Juweliers tijdens de Corona/Covid-19 crisis.
  17 / Mar / 2020

  Aike - 24 / Apr / 2020

  Goldberg Juweliers tijdens de Corona/Covid-19 crisis.

 • Artikel Goldberg Juweliers in Eindhoven Business
  23 / Jan / 2020

  Aike - 24 / Apr / 2020

  Artikel Goldberg Juweliers in Eindhoven Business

 • Einde Trollbeads Dealerschap 2020; terugblik op mooie jaren en verloren vertrouwen
  18 / Dec / 2019

  Aike - 24 / Apr / 2020

  Einde Trollbeads Dealerschap 2020; terugblik op mooie jaren en verloren vertrouwen

 • Architectuur en sieraden ontwerpen komen samen in onze etalage
  15 / Mar / 2019

  Aike - 24 / Apr / 2020

  Architectuur en sieraden ontwerpen komen samen in onze etalage

 • Goldberg Juwelier in steenrijk straatarm te zien
  03 / Oct / 2018

  Aike - 24 / Apr / 2020

  Goldberg Juwelier in steenrijk straatarm te zien

 • Taxatiewaarde bij verkoop? Waarom zoveel lager?
  05 / Apr / 2018

  Aike - 24 / Apr / 2020

  Taxatiewaarde bij verkoop? Waarom zoveel lager?

 • Online museum?
  10 / Oct / 2017

  Aike - 24 / Apr / 2020

  Online museum?

 • December, maand vol kortingen
  29 / Nov / 2016

  Aike - 24 / Apr / 2020

  December, maand vol kortingen

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Juweliers Goldberg 4,9 / 5 - 31 Reviews @ Google Reviews